Hiphop, meer dan slechts een muziekstijl

Als je in de veronderstelling bent dat hiphop slechts de zoveelste muziekstijl is, dan doe je alles en iedereen dat hiphop een warm hart toedraagt tekort. Uiteraard is muziek in combinatie met rap wel hetgeen waar hiphop mee wordt geassocieerd bij het grote publiek. Voor veel mensen is het echter een soort way of life. Vandaar dat er ook wel over de hiphopcultuur wordt gesproken. En cultuur is natuurlijk veel breder dan muziek alleen.

hip hop dance

 

Het ontstaan van de hiphopcultuur

bronx hip hopVoor het ontstaan van de hiphopcultuur gaan we naar het New York van de jaren zeventig van de vorige eeuw. In met name achterstandswijken als Brooklyn was de onvrede over de samenleving en de maatschappij groot. Hier werden toentertijd met regelmaat zogenaamde “block parties” gehouden. Dit waren wijkfeesten en tijdens deze wijkfeesten werd de onvrede van de wijk verwoord in muziek, rap en dans. En zie hier de geboorte van hiphop. Met name tijdens de beginperiode zijn de teksten in raps vooral bedoeld om kritiek te leveren op de samenleving en maatschappij. Zoals wel vaker verenigt en verbindt muziek grote groepen mensen en dat was dus ook in dit geval aan de orde. Hiphop werd wereldwijd een soort protestcultuur en gaat hiermee verder dan enkel en alleen muziek maken en produceren. Er is altijd een bepaalde ondertoon aanwezig en het maakt wat dit betreft niet uit tot welk ras of welke bevolkingsgroep je hoort. Hiphop is voor iedereen en is als het ware de uitlaatklep om onvrede van een grote groep mensen te uiten.

 

Kledingstijl

hip hop rapperZoals elke (sub)cultuur heeft ook hiphop zijn eigen kleding stijl. In de begintijd waren het vooral baseball caps, trainingspakken en sportschoenen die deze stijl vertegenwoordigden. Hiphop is vandaag de dag echter gewoon big business en daarmee heel commercieel geworden. Hiermee hebben grote merken zich op deze markt gestort en tot op zekere hoogte bepalen zij de trends en kleidingstijl van tegenwoordig. Vandaag de dag draait het bij hiphoppers, in elk geval de commerciële aanhangers ervan, om zien en gezien worden. Blingbling viert hoogtij en hoe duurder het horloge en de sneakers die je draagt, hoe beter. Het is een lifestyle geworden waarbij je laat zien dat jij degene bent die de grote dure merken kunt betalen en vanzelfsprekend zorg je ervoor dat jouw auto hier ook bij past. De wat meer traditionele hiphopper, ook wel oldskool hiphopper genaamd, houdt vast aan de eerder genoemde caps en draagt voornamelijk graag sweaters met capuchon. Ben jij iemand die veel merkkleding of dure horloges draagt? Regel dan een goede verzekering, zodat je in geval van schade niet zelf voor de kosten op hoeft te draaien.

 

Heftig en intens, dus een verzekering afsluiten is verstandig

Hiphop kan qua rap zeer heftig zijn. Pittige en controversiële teksten worden niet geschuwd en ook bij het dansen wil het er nog wel eens  ruig aan toe gaan. Een ongelukje zit dan al snel in een klein hoekje. Zorg er dan ook altijd voor dat je goed verzekerd bent. Je kunt per ongeluk iemand door jouw manier van hiphoppen iemand ten val brengen tijdens een concert. En als diegene jou dan verantwoordelijk stelt voor de schade, dan is het prettig als je hiervoor jouw verzekering kunt afsluiten. Verder is het ook goed om eens kritisch naar jouw inboedelverzekering te kijken in het geval je bijvoorbeeld thuis veel (muziek)apparatuur hebt staan die je gebruikt voor jouw hobby of manier van leven die hiphop heet.

Ook tijdens hiphop concerten kan het er best ruig aan toe gaan. Een ongeluk zit ook hier vaak meer dan eens in een klein hoekje. Maar als jij net in dit kleine hoekje staat is dat natuurlijk wel vervelend. Helemaal als je hierdoor naar het ziekenhuis of dokter moet. De kosten die dit met zich meebrengt wil je echt niet zelf hoeven betalen, dus zorg dat je een eigen zorgverzekering vanaf 18 jaar hebt afgesloten als je meerderjarig bent. Dit ben je overigens verplicht, maar lang niet iedereen weet dat.  Regel het dan ook snel als je dit nog niet hebt gedaan!

 

6 Comments

 1. Anita S. says:

  Hiphop is helaas wel meer dan een muziekstijl ja. Ik vind die stijl echt afschuwelijk. Mensen met gouden sierraden, veel te wijde kleding en ook nog eens asociaal gedrag. Ik vind het echt onbegrijpelijk dat mensen zichzelf bij deze stijl willen voegen, maar zij zullen hier vast zo hun redenen voor hebben vermoed ik.

 2. Joshua Til says:

  Ik ben een groot fan van een goede breakdancepartij. Kan er echt uren naar kijken. Ik wil binnenkort een werkstuk maken over deze dansstijl, maar ben nog op zoek naar meer informatie. Kan iemand mij vertellen of breakdance ook tot de hiphop behoort? En zo ja: wie kan mij hier meer informatie over geven?

 3. Mandy Wolf says:

  Een vriend van me is onlangs gewond geraakt tijdens een danswedstrijd. Hij heeft zij pols gebroken. Was gelukkig goed verzekerd, dus dat scheelde hem veel geld. Door dit voorval heb ik mijn zorgverzekering ook eens goed onder de loep genomen. Schrok best wel. Ben begin dit jaar dan ook overgestapt naar een andere zorgverzekeraar.

 4. Michiel Gram says:

  Wauw, ik had nooit gedacht dat ik ooit zo’n groot fan zou worden van hiphop. In de beginjaren vond ik het echt helemaal niets, zowel de kledingstijl als de muziek. Ik ben echter helemaal omgeslagen. Vrijwel dagelijks draag ik kleding uit deze stijl en ik vind de muziek die gemaakt wordt ook super goed.

 5. Elize Touwersma says:

  Ben de laatste tijd steeds meer onder de indruk geraakt van de dansstijlen die toegepast worden in de hiphop wereld. Met name het breakdancen heeft mijn interesse gewekt en ik wil dit dan ook graag leren. Is er iemand die mij kan vertellen hoe ik het beste kan beginnen? Is het bijvoorbeeld nodig om les te nemen?

 6. Dwight Tempel says:

  Hiphop is helemaal mijn ding. Ik mag graag skaten en hou ook van de dansstijl. Nu gaat dit soms gepaard met de nodige gevaarlijke situaties, dus heb ik een aantal benodigde verzekeringen afgesloten. Vrij prijzig, maar bij problemen weet je wel dat je goed zit en dat is mij meer waard.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *