Graffiti, onlosmakelijk verbonden met hiphop

graffiti-artist-graffiti-art-cultureHiphop is natuurlijk wereldwijd bekend geworden door de hierbij horende muziekstijl en dans. Maar er zijn meer uitingen die horen bij deze typische cultuur die zich vanuit Amerika als een olievlek over heel de wereld heeft verspreid. Eén van deze andere uitingen is graffiti. En hoewel iedereen eigenlijk wel weet wat graffiti precies is, weten maar weinig mensen dat veel hiphoppers dit gebruiken om uiting te geven aan waar zij voor staan.

 

Verzet tegen de maatschappij

Eén van de kenmerken van hiphop is het verzet tegen en de onvrede over de huidige maatschappij. Deze onvrede wordt vaak verwoord in raps die qua teksten soms erg ver gaan. Ook graffiti leent zich bij uitstek om deze onvrede, ook vaak boosheid, bekendheid te geven. Graffitiartiesten zijn ware kunstenaars en weten vaak heel treffend in een muurtekening, wat graffiti is, weer te geven waar de schoen wringt. En dit graffiti spuiten gebeurt vrijwel altijd op plaatsen waar dit niet is toegestaan. Viaducten, schuttingen of verlaten panden lenen zich uiteraard als geen ander voor deze praktijken en waar eerst niets te zien was kan het maar zo zijn dat er een dag later een typische hiphop graffititekening zichtbaar is.

youtube

 

Achtergrond bij optredens

hip hop fashionHiphopartiesten zijn vaak zelf ware kunstenaars als het op graffiti aankomt. De achtergrond op het podium tijdens concerten bestaat vaak uit deze kunststijl. En meer dan eens is deze achtergrond door de optredende hiphopper zelf vervaardigd. Dit past overigens goed in het plaatje van met name de commerciële hiphoppers. Zij mogen immers zichzelf graag laten zien. Zij laten graag zien wat ze allemaal hebben, waarbij dure merken, dure horloges en vette auto’s de normaalste zaak van de wereld voor ze zijn en ook laten zij graag zien wat zij allemaal kunnen.

 

Verf en inkt

Graffiti wordt voornamelijk met spuitbussen op de ondergrond aangebracht. De verf uit deze spuitbussen kan meer dan vervelend zijn als deze op jouw kleding of eigendommen terecht komt. Vaak kun je deze wel weggooien, want wegpoetsen maakt het vaak niet mooier of beter. Wanneer je echter jouw verzekeringen goed hebt geregeld kun je eventuele schade hierop declareren. Uiteraard heb je niets aan een verzekering als deze schade is opgelopen tijdens het illegaal opbrengen van deze verf. Ook kun je natuurlijk een keertje uitschieten met de spuitbus en voor je het weet zit iemand anders dan met de gebakken peren. Ook hier biedt een goede verzekering uitkomst en kan voorkomen dat jij degene bent die de portemonnee moet trekken. Wat dit betreft is de aansprakelijkheidsverzekering particulieren een absolute must.

7 Comments

 1. Randy Pals says:

  Met hip-hop heb ik dan weer helemaal niets, maar met graffiti dan weer wel. Althans, ik vind het vaak prachtige kunst. Dit is overigens alleen het geval wanneer het wordt aangebracht door mensen die de fijne kneepjes van het vak weten. Die domme teksten die tegenwoordig overal op gespoten worden vind ik nergens op slaan.

 2. Jan Kooijker says:

  Ik ben een groot fan van hiphop, maar heb dan weer helemaal niets met graffiti. Vraag me dan ook af waarom de link tussen graffiti en hiphop hier gelegd wordt. Zelf weet ik niet anders dan dat het niet per se iets met elkaar te maken heeft. Kan iemand me misschien wat meer informatie geven?

 3. Arnoud de Vrij says:

  De politie heeft het niet zo op hangjongeren die de hiphop cultuur nastreven. Ik ben één van hen en kom dan ook regelmatig in aanraking met de politie. Gelukkig zelf nog nooit opgepakt, maar ken wel genoeg vrienden van mij die in de cel hebben gezeten. Iedereen denkt altijd dat hiphop alleen maar negatief is, maar het heeft ook zeker zijn positieve kanten.

 4. Dimitri Jansen says:

  Geregeld breng ik graffiti aan op verschillende objecten. Meestal ’s nachts, maar soms ook overdag. Mocht ik per ongeluk iemand raken met mijn verf, dan is er geen man overboord. Ik ben namelijk goed verzekerd. Ik kan iedere graffitispuiter aanraden om zichzelf te verzekeren, want dan is de kans op een hoge rekening vrij klein.

 5. Keith says:

  Goede tip! Nooit bij stil gestaan dat dit zou kunnen gebeuren. Laatste wat je wil is dat je zelf moet betalen. Heb gelijk verzekering gecheckt. Was simpeler dan ik had gedacht en zo gedaan.

 6. Finn says:

  Heb laatst per ongeluk een voorbijganger geraakt met wat graffiti. Was ie niet blij mee. Toen bleek dat ik goed verzekerd was, was er al snel niets meer aan de hand. Liep voor beiden met een sisser af.

 7. Willem says:

  Na het lezen van dit artikel wilde ik ook een verzekering afsluiten. Bleek dat ik nog gewoon verzekerd was via mijn ouders, omdat ik nog minderjarig ben en nog thuis woon. Chill hoor!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *